Get your suspenders here!

Betels in verschillende soorten en maten. Maak je outfit af met onze mooie bretels. Van effen, geruit tot grappige prints. Wij hebben bretels voor elke stijl.

Bretels

Bretelszijn een accessoire in de herenmode. Ze dienen om de pantalon op de juiste hoogte te houden wanneer men geen riem draagt. Bretels zijn Y-vormig (soms X-vormig) en bestaan uit twee (X-vormig) of drie banden, meestal volledig of gedeeltelijk uit elastiek vervaardigd (duurdere uit katoen, zijde of suède). De kruising zit aan de rugkant.

Dus bij Y-vormige bretels wordt de enkele band aan de achterkant van de pantalon bevestigd. De twee andere lopen over de schouders naar de voorkant van de pantalon, waar zij eveneens aan de broeksband worden bevestigd. De banden lopen uit in leren riempjes met knoopsgaten, die aan knopen op de broeksband worden vastgemaakt.

Tegenwoordig zijn bretels die in metalen klemmetjes eindigen gangbaarder. Een nadeel van de klemmetjes, die vaak tandjes hebben, is dat zij de broeksband kunnen beschadigen. Bovendien zijn ze zichtbaar op de broeksband. Een nadeel van de bevestiging door middel van knopen is is dat confectiebroeken doorgaans niet meer met bretelknopen worden geleverd. Deze moet men zelf erin naaien of door een kleermaker laten aanbrengen. Bretelknopen horen aan de binnenkant van de broek te zitten, niet aan de buitenkant. Dit laatste is enkel bij kinderkleding niet een faux pas.

 

Etiquette

Bretels hoort men niet zichtbaar in het openbaar te dragen, ook al zijn dit dure designerbretels. Ze worden dus altijd bedekt door een colbert. Niettemin moet de kleur van de bretels combineren met die van het overhemd. Bij een smoking hoort men enkel een witte bretel te dragen. Een andere faux pas is het dragen van een bretel én een riem (tegelijk).

Bretels werden vroeger geassocieerd met lagere klassen (vooral werklieden, die geen maatkleding konden betalen), maar tegenwoordig wordt het dragen van bretels al gauw als decadent ervaren. Vooral Amerikanen dragen graag bretels, in Nederland is het minder gebruikelijk, hoewel het met name onder Leidse studenten in de 19e en begin 20e eeuw à la mode was (en nu nog wel onder academische studenten). Bretels bestaan in allerlei soorten en maten, en in alle prijsklassen.

 

(bron: Wikipedia)